Teknik ve Teknolojik Gelişmeler

Euro NCAP nedir? Kriterleri nelerdir?

     Euro NCAP yani (Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı), motorlu taşıt üreten üreten firmaların araçlarını satışa sunmadan önce sağlamlık, güvenlilik, dayanıklılık vb özelliklerini test etmek için kurulmuş bir kuruluştur.





      Bu kuruluş 1997 yılında Transport Research Laboratory yani (Taşımacılık Araştırma Labarotuarı) veUK Department for Transport yani (Birleşik Krallık Taşımacılık Departmanı) nın ortak çalışmaları sonucu hayata geçti. Bu kuruluş Avrupa Konseyi ve birçok Avrupa ülkesinin motorlu taşıt kuruluşlarınca desteklendi. Peki bu sistem nasıl işler? Değerlendirme sistemleri ve kriterleri nelerdir? Euro NCAP'e araçlarını test ettirmek isteyen üretici firmalar yeni seri üretime geçireceği model veya modellerinden bu kurumun istediği miktarda araç tahsis ederek ilk adımı gerçekleştirmiş olurlar. Daha sonrasında ise tahsis edilen bu araçlar testlere tabi tutulmak için Euro NCAP'in bünyesinde bulunan test merkezlerine getirilerek burada belirlenen ölçütler ile testler yapılmaya başlanır. 

Testler ise şu şekildedir;

       Otonom Acil Frenleme (AEB) bu test şehir içi ve dışı olmak üzere iki aşama halinde gerçekleşiyor.Şehir içi testlerinde 10-50 km/s arasında sürücünün trafikte yol alırken öndeki aracı fazla yakından takip halinde yapılan ani frenlemele tepkilerini ölçüyor. Şehir dışı testlerinde ise duran bir araca karşı sürüş 30-80 km/s, öndeki daha yavaş araca yaklaşma 30-80 km/s ve önde giden aracın ani frenleme yapması 50 km/s-hafif ve sert frenleme şeklindedir. Önden çarpma; bu test te aracın önün de köşeli bir bariyer bulunur ve araç bu bariyerin üzerine doğru 64 km/s ile sürülür. Burada gerçekleşen çarpmanın değerlendirilebilmesi için araç bariyere %40 oranında temas etmesi gerekmektedir. Yandan dikme çarpması; bu test te araç 29 km/s ile yan tarafına konumlandırılan bir direğe doğru itilir. Çocuk çarpışması; bu test te 1,5-3 yaşları arası çoçukların çarpışma esnasında baş, boyun ve göğüslerine gelen zararların tespiti yapılır. 

       Yayaların korunması; bu test iki aşamalı olarak değerlendirmeye alınır. Bunlardan ilki ise 40 km/s ile giden bir aracın çocuk ve yayalara çarpmasıdır. Bundan sonraki aşama ise üç alt bölümde incelenir. Bunlar ise; alt bacak, üst bacak ve baş kısımları olarak sınıflandırılır ve burada tüm kısımlar için ayrı bir değerlendirme yapılır.Travma; bu test te ise aracın arkadan çarpma anında sürücünün ve yolcuların omurga, bel ve boyun sistemlerinin ne kadar zarar gördüğü tespit edilir. Genel olarak ve en yaygın bu bahsedilen testler gerçekleştirilmesine karşın artan teknoloji ile birlikte bu testlerin kapsamı ve içerikleri de belirli aralıklarla yenilenmektedir. Değerlendirmeler ise tüm bu testlerin sonucunda belirlenen kriterlere uygun bir biçimde düzenlenir. Değerlendirmeler ise şu şekildedir; yetişkin yolcu koruması, çocuk yolcu koruması, yayaların korunması ve güvenlik yardımcı/ları olarak belirlenmiştir. Bu kriterler ile birlikte yapılan puanlamalar sonucunda araca derecelendirme yıldız/ları verilir. Bu yıldız/lar aracın güvenliği hakkında hem üreticilere hem satın alan kişilere bilgiler verir.

Yazar: Soner ÜNLÜER









2014 Euro NCAP Testine Katılan Bazı Araçlar;

Videolar ile birlikte görüntülemek için>>
                                                      

Ford Tourneo Connect

Ford'un ticari pazarda en fazla satış rakamlarına ulaştığı ve hem bireysel kullanımda hem de ticarette çok tercih edilen bir model olan Connect modeli 2014'te yenilendi. Aracın test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 94% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 85% oranında, yaya yolcu koruma sınıfında 62% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 70% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi. 

                                                                  Honda CR-V 

Honda'nın suv sınıfında eskimeyen modeli olan CR-V hala aynı isimle ancak çeşitli yeniliklerle yoluna kaldığı yerden devam ediyor. Aracın test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 93% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 74% oranında, yaya koruması sınıfında 68% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 66% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi. 

                                                                 Jeep Cherokee

Jeep markasının önemli bir modeli olan Cherokee farklı tasarımıyla oldukça dikkat çekiyor. Aracın test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 92% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 79% oranında, yaya koruması sınıfında 67% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 74% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi.

                                                                        Mazda 3

Mazda uzakdoğu otomobil üreticileri arasında en farklı tasarımlara ve çeşitli alanlarda başarılara sahip olan markalardan bir tanesi  ve 2014'te 3 serisini yenileyerek kaldığı yerden devam ediyor. Test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 93% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 86% oranında, yaya koruması sınıfında 65% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 81% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi.

                                                          Mitsubishi Outlander

Mitsubishi suv sınıfında tutulan modeli olan Outlander'ı 2014'te yenileyerek Euro NCAP testlerine katıldı. Sonuçlar ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 88% oranında, çocuk koruması sınıfında 84% oranında, yaya koruması sınıfında 64% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 81% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi.

                                                                    Nissan Note


Nissan'ın mpv sınıfındaki temsilcisi 2014'te yenilenerek girdiği bu test te ki sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 86% oranında, çocuk yolcu koruma sınıfında 82% oranında, yaya koruması sınıfında 58% oranında ve güvenlik yardımcısı sınıfında ise 70% oranında başarılı bulunarak 4 yıldızla ödüllendirildi.

                                                                Nissan Qashqai

Nissan'ın yenilenen modeli Qashqai 2014 yılında katıldığı testlerde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 88% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 83% oranında, yaya koruması sınıfında 69% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 79% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi.

                                                            Yeni Peugeot 308

Peugeot'un  C sınıfındaki temsilcisi 308 2014'te yenilenerek teste tabi tutuldu. Sonuçlar ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 92% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 79% oranında, yaya koruması sınıfında 64% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 81% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi. 

                                                               Renault Captur

Renault'un çarpıcı ve etkileyici modeli olan Captur'un test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 88% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 79% oranında, yaya koruması sınıfında 61% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 81% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi.

                                                                Skoda Octavia

Skoda'nın ağır ağabey adayı olan Octavia tamamen yenilenerek daha güncel ve olgun bir tasarıma ulaştı.Octavia'nın test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 93% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 86% oranında, yaya koruması sınıfında 66% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 66% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi. 

                                                                 Toyota Corolla 

Toyota'nın başarılı modeli Corolla 2014'te yenilenerek modelin fanatiklerinin beğenisine sunuldu. Test sonuçları ise şu şekilde; yetişkin yolcu koruması sınıfında 94% oranında, çocuk yolcu koruması sınıfında 82% oranında, yaya koruması sınıfında 67% oranında ve güvenlik yardımcısı koruması sınıfında ise 66% oranında başarılı bulunarak 5 yıldızla ödüllendirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder